Bułki do hamburgerów

Majówka to okres, kiedy ma się chwilkę więcej czasu niż zazwyczaj. Dzięki temu mogłam wparować do kuchni i w końcu je zrobić. Wiecie już po tytule co - hamburgery! Jednak zanim wstawię moje mini dzieło fast foodowe, przepis na bułki do hamburgerów. Są czasochłonne, ale uwierzcie mi - warto je popełnić! Są ciężkie, u mnie pełne sezamu i pachnące drożdżami... Nie tylko mnie smakowały, więc warto spróbować, polecam :)

Bułki do hamburgerów


Składniki:
500g mąki pszennej
2,5 łyżki cukru
1,5 łyżeczki soli
25g świeżych drożdży
2 jajka
40ml mleka
200 ml wody
łyżka masła lub oleju

dodatkowo: 1 jajko, sezam do obsypania

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól i rozkruszone drożdże - mieszamy. Mleko, wodę i masło podgrzewamy (uważamy, aby nie zagotować!) w rondelku, aby masło się roztopiło. Płyn musi być ciepły, ale nie gorący. Do sypkich składników dodajemy mokre. Wbijamy jajka i mieszamy wszystko do połączenia. Następnie zagniatamy ciasto, tak by było gładkie i elastyczne. W przypadku kiedy ciasto bardzo się klei możemy podsypać mąką, ale nie dużo, aby bułki pozostały puszyste. Gotowe ciasto przekładamy do czystej miski oprószonej mąką lub posmarowaną olejem i odstawiamy przykryte ściereczką na 1,5 lub 2 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski, odgazowujemy, wyrabiamy chwilę i dzielimy na bułki (mnie wyszło 9 bułek). Gotowe bułki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do napuszenia przykryte ściereczką ok. 30-40. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozkłócone jajkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 12-15 minut. Smacznego!

, , , , , , ,

CONVERSATION

45 komentarze:

  1. bułeczki wyglądają smakowicie, a jak dodać zamiast wody więcej mleka do idealne by były na słodkie śniadanie do konfitury:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mistrzowskie wykonanie. Piękne, równe. Gratuluję takiego wypieku!

    OdpowiedzUsuń
  3. domowe bułeczki najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  4. Są zdecydowanie warte zrobienia: ) Domowe bułki hamburgerowe są pyszne; ))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie fajne bułeczki, osobiście nie mam do nich cierpliwości. Nie wychodzą mi takie równe i kształtne. :(

    OdpowiedzUsuń
  6. łał! wyszły perfekcyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaczyna się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wreszcie nie będziemy miały problemu ze znalezieniem odpowiednich bułek do hamburgerów :D... będziemy je piec. Idealne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie bułki to nawet z masłem dobrze smakują i nic więcej już mnie nie trzeba:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bułki idealne, nie ma co :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzięki za przepis na buły:) do następnych burgerów wypróbuje Twojego.

    Pozdrowienia i miłej słonecznej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie wyglądają. Pozdrawiam Madziu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie one śliczniutkie :) !
    Chciałabym upiec własne ale mam pewne obawy, że mi nie wyjdą.... :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Idealne takie domowe babeczki :) Z takich domowym hamburgerem muszą być bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  15. Są fantastyczne, z takimi bułeczkami hamburgery nabierają innego, lepszego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  16. muszę i ja wreszcie zrobic

    OdpowiedzUsuń
  17. ja to mam lenia do pieczywa :P musi mnie naprawdę na niego najść :P

    OdpowiedzUsuń
  18. Dokładnie takiego przepisu szukałam. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  19. Mój syn mówi, że domowe są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  20. domowe najlepsze! choć burgery domowe jadam tak często, że zwykle muszę sięgać po kupne ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Planuję w weekend takie fast (slow) foodową wyżerkę. Hamburgery będą, więc bułki do nich też :)

    OdpowiedzUsuń
  22. hamburgerowe... <3 wiedziałaś jak do mnie trafić!! :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Przepis znalazł się już w moim kajecie, piękne te bułeczki i do masełka , czy powidła też mogą być.

    OdpowiedzUsuń
  24. Zjadłabym bez dodatków, pięknie wyrosły :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Takie domowe bułki najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Tylko z taką bułeczką mogę sobie zjeść - śliczne:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Domowy burger jeszcze w domowej bułce to musi być cudeńko. :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Świetne bułeczki :) Przepis na pewno się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Zapowiadają się pyszne burgery :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Teraz mam przepis na pyszne bułeczki więc jutro będą robione hamburgery ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. Też robiłam takie swoje na weekend:-) Wyglądają pięknie:-)

    OdpowiedzUsuń
  32. Wypróbuję, bo lubię, a nie jestem fanką kupnych:)

    OdpowiedzUsuń
  33. Kusisz mnie tymi bułkami ja sobie obiecuję że zrobię i może w końcu je zrobię ha ha/

    OdpowiedzUsuń
  34. Śliczne bułeczki :) równe i rumiane!

    OdpowiedzUsuń
  35. Piękne Ci wyszły! Uwielbiam domowe pieczywo!

    OdpowiedzUsuń
  36. Rewelacja! Hamburgery z domową bułką smakują najlepiej :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń